Roland Zuidema - Organisatieontwikkelaar

Geboren en getogen in het Overijsselse hanzestadje Hasselt, trok ik op mijn achttiende naar Groningen voor mijn studie arbeidssociologie. "Stel je oordeel zo veel mogelijk uit en wees oprecht nieuwsgierig!", was de boodschap van een docent tijdens mijn eerste college.

De nieuwsgierigheid naar mensen en de vraag hoe wij ons werkzame leven zinvol vorm kunnen geven, hebben me op veel plekken gebracht. Het heeft me waardevolle ontmoetingen en prachtige ervaringen opgeleverd. 

Mijn missie is om personen, groepen en organisaties effectiever te verbinden aan hun doel en betekenis.

#organisatieontwikkelaar #interimmanager #onderwijsontwikkeling #toezichthouder
Roland Zuidema

 

Mijn professionele ervaring heb ik opgedaan in het onderwijs en de onderwijsconsultancy, het internationaal ontwikkelingswerk, de HR-consultancy en de gehandicaptenzorg. Ik ben gewend verschillende rollen in te nemen zoals coach, trainer, kartrekker, spelverdeler of mediator. Ik ben gericht op het bereiken van betekenisvolle resultaten voor klanten en op groei van medewerkers en de organisatie. Werkplezier, uitdaging en persoonlijk leiderschap vind ik daarbij essentieel. 

 

Mijn boodschap:  "Wat je wilt bereiken ligt minstens één stap verder dan waar je nu staat."

 

Echte ontwikkeling begint wanneer je je geïnspireerd weet door een 'hoger doel om voor te gaan'. Dat kan uiteraard voor jou als persoon gelden, maar het geldt zeker ook wanneer meerdere personen zich in een organisatie aan dat doel (purpose in het Engels) verbinden. Helaas vallen veel organisaties in de valkuil van het instrumentalisme en drukt het sturen op cijfers het verbinden op het hogere doel vaak weg. Een nieuw evenwicht is nodig. Soms moet een organisatie zich daarvoor opnieuw uitvinden.

 

Mijn stijl: verbindend en waardengericht. Ik wil mensen vanuit hun mogelijkheden en talenten inzetten. Ik ben analytisch ingesteld, respectvol en direct waar nodig. Ik hanteer activerende en oplossingsgerichte aanpakken. Ik heb oog voor de menselijke maat met een scherpe kijk op groepsdynamiek en groepssystemen.  

 

Leuk om te weten: ik heb op drie continenten gewerkt, spreek vloeiend Engels en Frans en een beetje Swahili.

 

Mijn passies: mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden, muziek, film, duurzame ontwikkeling, Afrika.

 

Publicatie over leiderschap in het voortgezet onderwijs: "Gouden regels voor een sterke school", geschreven met enkele collega's. 

 

 

 

 


Mijn partners

Afhankelijk van de vraag, werk ik samen met andere ZZP-ers of bedrijven. Hieronder enkele van hen.