Roland Zuidema - Organisatieontwikkelaar

Ik ben Roland Zuidema (1969).

Geboren en getogen in het Overijsselse hanzestadje Hasselt, trok ik op mijn achttiende naar Groningen voor mijn studie sociologie. "Stel je oordeel zo veel mogelijk uit en wees oprecht nieuwsgierig naar nieuwe observaties!", was de boodschap van de docent tijdens mijn eerste college.

Nieuwsgierigheid naar mensen en hoe zij hun leven en werken vormgeven, in combinatie met een zeker dosis van idealisme en zakelijkheid, hebben me op veel plekken gebracht en me fantastische ontmoetingen en prachtige ervaringen gegeven. 

Mijn missie is om personen, groepen en organisaties effectiever te verbinden aan hun doel en betekenis.

 

 

Echte ontwikkeling begint wanneer je je geïnspireerd weet door een 'doel om voor te gaan'. Dat kan voor jou als persoon gelden, maar het geldt zeker ook wanneer meerdere personen zich verbinden aan gezamenlijke doelen, zoals in een organisatie. Helaas vallen veel organisaties in de valkuil van het instrumentalisme en drukt het sturen op cijfers het verbinden op de missie vaak weg. Een nieuw evenwicht is nodig. Soms moet een organisatie zich opnieuw uitvinden wanneer de omgangsvormen, de wijze van werken en dus cultuur in de organisatie de missie niet langer steunt, maar eerder tegenwerkt. 

 

Mijn professionele ervaring heb ik opgedaan in het internationaal ontwikkelingswerk, de bedrijfsconsultancy, het onderwijs en de zorg. Ik ben gewend verschillende rollen in te nemen zoals coach, trainer, kartrekker, spelverdeler of mediator. Ik ben gericht op het bereiken van betekenisvolle resultaten voor klanten en op groei van medewerkers en de organisatie. Humor, uitdaging en persoonlijk leiderschap vind ik  daarbij essentieel. 

 

Mijn boodschap:  "Wat je wilt bereiken ligt minstens één stap verder dan waar je nu staat."
 

Mijn stijl: ik werk verbindend, ben communicatief, analytisch ingesteld en heb een activerende en oplossingsgerichte aanpak. Ik heb oog voor de menselijke maat met een scherpe kijk op groepsdynamiek en groepssystemen.  

 

Leuk om te weten: ik heb op drie continenten gewerkt en spreek ook vloeiend Engels en Frans en een beetje Swahili.

 

Mijn passies: mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden, muziek, film, duurzame ontwikkeling, Afrika.

 

Publicatie: managementboek voor het onderwijs "Gouden regels voor een sterke school", geschreven met enkele collega's. 

 

 

 

 

Verbinding, betrouwbaar, gelijkwaardig en duurzaam

Verbinding: echte ontwikkeling ontstaat daar waar gezamenlijkheid ontstaat. 

 

Betrouwbaar: ik werken open, transparant en kom afspraken na. Ik ben te allen tijde aanspreekbaar.  

 

Gelijkwaardig: ik zie de klant als partner. Organisatieontwikkeling vindt plaats vanuit co-creatie, waarbij de regie van de klant optimaal benut wordt. 

 

Duurzaam: met de gevonden oplossingen beogen we blijvend resultaat.