Roland Zuidema - Organisatieontwikkelaar

Ik ben Roland Zuidema (1969).

Geboren en getogen in het Overijsselse hanzestadje Hasselt, trok ik op mijn achttiende naar Groningen voor mijn studie sociologie. "Stel je oordeel zo veel mogelijk uit en wees oprecht nieuwsgierig naar nieuwe observaties!", was de boodschap van de docent tijdens mijn eerste college.

Nieuwsgierigheid naar mensen en hoe zij hun leven en werken vormgeven, in combinatie met een zeker dosis van idealisme en zakelijkheid, hebben me op veel plekken gebracht en me fantastische ontmoetingen en prachtige ervaringen gegeven. 

Mijn missie is om personen, groepen en organisaties effectiever te verbinden aan hun doel en betekenis.

 

Mijn professionele ervaring heb ik opgedaan in het onderwijs, het internationaal ontwikkelingswerk, de HR-consultancy en de gehandicaptenzorg. Ik ben gewend verschillende rollen in te nemen zoals coach, trainer, kartrekker, spelverdeler of mediator. Ik ben gericht op het bereiken van betekenisvolle resultaten voor klanten en op groei van medewerkers en de organisatie. Humor, uitdaging en persoonlijk leiderschap vind ik  daarbij essentieel. 

 

Mijn boodschap:  "Wat je wilt bereiken ligt minstens één stap verder dan waar je nu staat."

 

Ik geloof dat echte ontwikkeling begint wanneer je je geïnspireerd weet door een 'doel om voor te gaan'. Dat kan voor jou als persoon gelden, maar het geldt zeker ook wanneer meerdere personen zich verbinden aan gezamenlijke doelen, zoals in een organisatie. Helaas vallen veel organisaties in de valkuil van het instrumentalisme en drukt het sturen op cijfers het verbinden op de missie vaak weg. Een nieuw evenwicht is nodig. Soms moet een organisatie zich als het ware opnieuw uitvinden. Nieuw gedrag, omgangsvormen en wijzen van werken zijn nodig om de missie te versterken of zelfs tot leven te wekken.

 

Mijn stijl: verbindend en waardengericht. Ik wil mensen vanuit hun mogelijkheden en talenten inzetten. Ik ben analytisch ingesteld, respectvol en direct waar nodig. Ik hanteer activerende en oplossingsgerichte aanpakken. Ik heb oog voor de menselijke maat met een scherpe kijk op groepsdynamiek en groepssystemen.  

 

Leuk om te weten: ik heb op drie continenten gewerkt en spreek ook vloeiend Engels en Frans en een beetje Swahili.

 

Mijn passies: mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden, muziek, film, duurzame ontwikkeling, Afrika.

 

Publicatie: managementboek voor het onderwijs "Gouden regels voor een sterke school", geschreven met enkele collega's. 

 

 

 

 


Mijn partners