· 

De beste start voor een nieuw schooljaar

Aan het begin van een nieuw schooljaar vragen veel leidinggevenden binnen het onderwijs zich af of ze zich nog wel bevinden op de plek waar ze willen zijn. Aan zo'n vraag zit vaak zowel een persoonlijke als een professionele kant. Mijn coachingsprogramma, "Een jaar vooruit", ondersteunt je om je inzicht te verschaffen, je effectiviteit te vergroten en je te helpen naar nieuwe perspectieven. Zodat je collega's en leerlingen er uiteindelijk beter van worden. 

 

Lisette zocht coaching toen ze de mogelijkheid kreeg directeur te worden van de school waar ze al 5 jaar als teamleider werkte. Ze wilde bij deze belangrijke stap in haar carrière een coach hebben om vanuit vertrouwen te kunnen spiegelen en om bewust met keuzes en persoonlijke groei bezig te zijn. Na afloop van het traject schreef ze een eindreflectie, waaruit ik, met toestemming, citeer:  

 

“Mijn coachingservaring heeft echt verschil gemaakt. Ik zie nu veel dingen anders, inclusief mezelf. Ik heb mijn weg gevonden in mijn nieuwe rol, doordat ik bewust heb leren reflecteren op mijn eigen drijfveren, mijn capaciteiten en mijn doelen. Hetzelfde doe ik nu ook meer in de gesprekken met mijn mensen. Het grootste compliment kreeg ik laatst toen een oudgediende in mijn team zei dat het leek of leidinggeven me als vanzelf afging. Ik denk dat ik, toen ik bij Roland aanklopte, er aan toe was om persoonlijk en professioneel stappen te zetten, maar niet echt wist hoe. Hij heeft me geholpen bewuste keuzes te maken rondom leiderschap. Ik had mezelf bijvoorbeeld voorgenomen om me zo krachtig mogelijk neer te zetten als de nieuwe directeur. Vanuit de coaching kwam ik echter tot andere inzichten. Ik heb uiteindelijk veel meer de dialoog opgezocht en ben ook gericht feedback gaan verzamelen rondom mijn eigen functioneren. Dat doe ik bewust en doelgericht. Ik geniet er echt van. In plaats van voortdurend te zeggen wat mijn collega's moeten te doen, leef ik de belangrijke waarden van onze school voor. Dat benoem ik niet altijd zo, maar het is zeker zichtbaar en mensen vinden me daarin authentiek. Mijn coach daagde me uit om de veranderingen aan te brengen die nodig waren om de persoon te worden die ik wilde zijn en mijn nieuwe rol te pakken op een manier die bij mij past. Dat heeft het verschil gemaakt in mijn werk, maar uiteindelijk ook daarbuiten. Ik weet dat ik nu de goede dingen doe, die ook nog eens goed voor mij zijn. En die uiteindelijk het verschil kunnen helpen maken voor mijn collega's, maar vooral voor onze leerlingen.”

 

Als je je professioneel "vast" voelt zitten, een verandering wilt aanbrengen, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, of gewoon jezelf wilt ontwikkelen, dan is coaching waarschijnlijk de beste investering die je kunt doen. Het kan je helpen opnieuw verbinding te maken met je drijfveren, hindernissen te overwinnen die ontwikkeling tegen houden en je ondersteunen om in de juiste actie te stappen. Wat houdt je nog tegen? 

 

 

 

Roland Zuidema studeerde organisatiesociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte als docent, decaan en directeur in het hoger beroepsonderwijs. Ook werkte hij als coach, consultant en manager in de HR consultancy en heeft hij onderwijs- en ontwikkelingsprojecten in Nederland en daarbuiten begeleid. Roland is als interimmer, veranderkundige en coach gespecialiseerd in de begeleiding van integrale schoolontwikkelingstrajecten vanuit zijn bedrijf Zuidema & Partners. Daarnaast is hij werkzaam als toezichthouder in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en de gehandicaptenzorg. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0